Pensiile si ordinea publica

Iata ce declara seful guvernului: ”Guvernul isi asuma raspunderea pe o lege care vizeaza masuri pentru restabilirea echilibrului bugetar, unde este avuta in vedere masura de reducere a cheltuielilor cu salariile si pensiile si a celorlalte drepturi sociale. Aceasta lege are ca temei Art.53 din Constitutia Romaniei, de restrangere temporara a exercitiului unor drepturi, si anume este vorba de restrangerea acestora pana la sfarsitul anului, pana in 31 decembrie” [citat in http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7324198-boc-ordinea-publica-siguranta-nationala-permit-restrangerea-drepturilor-salarii-pensii.htm%5D

Articolul 53 din Constitutie:

  • ”(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati poate fi restrans numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor; desfasurarea instructiei penale; prevenirea consecintelor unei calamitati naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  • (2) Restrangerea poate fi dispusa numai daca este necesara intr-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata in mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii.”

Acum, ma stradui sa inteleg logica asta. Care este exact pericolul pentru siguranta nationala? Din cate stiu nu ne paste nici un razboi, invazie, nu sunt nici mari inundatii, incendii, revolte [!] sau alte ‘dezastre naturale’ prin tara. Mai mult, sa presupunem ca ar exista ceva – cum exact ar ajuta taierea pensiilor si salariilor bugetarilor la inlaturarea unui pericol la siguranta nationala? Ar trebui sa ne simtim mai siguri acum ca bugetarii castiga mai putin? Nu reusesc sa dau de cap unei asemenea logici; pe de alta parte, poate ca premierul e doar dezarmant de sincer – cu banii economisiti de stat prin taierile bugetare se poate plati halucinantul proiect al scutului antiracheta. Dar cred ca si in cazul acesta ceea ce lipseste este articularea clara a unui motiv concret si palpabil – o amenintare, un conflict, un pericol, ceva, orice. Si mai halucinant, de fapt, e modul in care un asemenea discurs trece necontestat. Facem apel la Constitutie si totul e ok, nimeni nu mai are nimic de comentat. Constitutia, in schimb, pare destul de clara la aspectul asta – drepturile si libertatile pot fi restranse ‘numai daca se impune‘. Ah, da, am uitat – suntem in plina criza financiara, si asta justifica orice. Si incazul in care nu reusim sa justificam orice doar prin referinta la criza financiara, aruncam in joc securitatea si ordinea – astea functioneaza mereu, lumea se sperie si accepta. e ok..

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: